12. 3. 2008

Google Mail a IMAP přístup

Jako první věc musíte IMAP přístup povolit na webovém rozhraní Google Mailu. To nejde aktivovat při zobrazení "Základní HTML" - IMAP není v tomto zobrazení dostupný, je tam jen POP (opravdu tam je POP a ne POP3). Ve standardním zobrazení zase třeba WinMonitor nepozná že je na odkazu. IMAP přístup vám mohu na webovém rozhraní aktivovat, pokud budete chtít.

Druhým krokem je zřízení účtu ve vašem poštovním programu. Zásadní věc - pokud máte v tom poštovním programu standardní POP účet, nemůžete jej předělat na IMAP. V jeho nastavení je totiž natvrdo nastaven POP přístup. Ten POP účet je nejlepší smazat, označoval by totiž při stažení zprávy jako přečtené, což nechceme. Jak tedy na to? Budu popisovat situaci ve Windows Mailu,v Outlook Expressu je situace stejná..

  1. V nabídce "Nástroje" odentrujte příkaz "Účty".
  2. V dialogu "Účty v Internetu" najděte POP účet na Google a stiskněte tlačítko "Odebrat" (zkratka Alt + B).
  3. Stiskněte tlačítko "Přidat" (Alt + P).
  4. Jako první určíte typ účtu. Výchozí je "E-mailový účet". Ten pro naše potřeba vyhovuje. Proto stiskněte tlačítko "Další (Alt + D).
  5. V dalším kroku musíte napsat vaše jméno. To se bude objevovat v řádku "Od". Většinou již bude vypsáno, takže jen stiskněte tlačítko "Další".
  6. Teď musíte zadat vaši e-mailovou adresu na Google Mailu. Po napsání adresy stiskněte tlačítko "Další".
  7. Následuje dialog "Nastavit e-mailové servery". Tady je důležité stisknout Shift + tabulátor. Dostanete se tak na rozbalovací seznam protokolů přístupu k poště. Předvolený je protokol POP3, což je v našem příkladu chyba. Šipkou dolů tedy nastavte IMAP a stiskněte tabulátor.
  8. Do řádku "Server příchozí pošty (POP3 nebo IMAP)" napište imap.gmail.com.
  9. Do řádku "Server odchozí pošty (SMTP)" napište smtp.gmail.com
  10. Zaškrtněte tlačítko "Odchozí server vyžaduje ověření" a stiskněte tlačítko "Další".
  11. V dialogu "Přihlašování k poště Internetu" napište do řádku "Uživatelské jméno e-mailu" svou celou e-mailovou adresu kterou máte na Google Mailu. Pokud tam bude jen ta část před zavináčem, nepovede se vám přihlášení k e-mailu ani nebudete moci odesílat zprávy.
  12. Do pole "Heslo" napište své heslo, které na Google Mailu máte a stiskněte tlačítko "Další".
  13. V dialogu "Blahopřejeme" zaškrtněte políčko "Nyní e-maily nestahovat" a stiskněte tlačítko "Dokončit" (Alt + D). Program vás vrátil do dialogu "Účty v Internetu". Tím jste dokončili první část nastavení účtu a musíte přejít k části další.
  14. V seznamu účtů najděte nově zřízený účet - bude mít název "imap.gmail.com" a stiskněte tlačítko "Vlastnosti (zkratka Alt + V).
  15. Kurzor se jako první ocitne na kartě "Obecné" v řádku do kterého můžete zadat název účtu. Já jsem si tam zapsal "Gmail IMAP".
  16. Na kartě "Servery" je jako první políčko s vybraným protokolem. Mělo by tam být "IMAP". Tento údaj nejde už změnit. Pokud tam je něco jiného, můžete celý nově zřízený účet smazat a začít od začátku.
  17. Ujistěte se že v poli "Uživatelské jméno e-mailu" máte vypsánu celou e-mailovou adresu a že jsou správně vyplněny řádky příchozího a odchozího serveru.
  18. Na kartě "Upřesnit" nastavte čísla portů. Pro odchozí server zadejte port 465 a zaškrtněte políčko "Tento server požaduje zabezpečené připojení (SSL)".
  19. Na stejné kartě nastavte port pro příchozí server na 993 a opět zaškrtněte políčko "Tento server požaduje zabezpečené připojení (SSL)".
  20. Za tím zaškrtávacím políčkem následuje posuvník nazvaný "Časový interval serveru". Ten můžete pomocí klávesy End nastavit na nejdelší, tedy 5 minut.
  21. Po stisku tlačítka "OK" se vrátíte do dialogu "Účty v Internetu", který zavřete stiskem tlačítka "Zavřít".
  22. Program se vás zeptá "Chcete načíst složky z přidaného poštovního serveru?". Potvrďte tlačítko "Ano" (Alt + A) a chvíli počkejte - tedy dokud neskončí chrastění disku.
  23. Následně se objeví dialog "Zobrazit či skrýt složky IMAP". Tam jsou vidět všechny vaše složky na Google. Dialog má dvě karty - na té první, nazvané příhodně "Vše" jsou vidět všechny složky. Na kartě "Zobrazit" pak můžete vybrat složky které mají být v poštovním programu vidět. Označování se provádí stejně jako v Tomto počítači.
  24. Jakmile potvrdíte v tomto dialogu tlačítko "OK", dojde k načtení obsahu vybraných složek. To může chvilku trvat, proto počkejte než přestane chrastit disk. Teprve pak začněte pracovat s programem.

V seznamu složek se vám vytvoří složka se stejným názvem, který jste přidělili svému IMAP účtu v jeho vlastnostech a v ní jsou obvyklé složky jako Doručená, Odeslaná, Odstraněná pošta, Koncepty a Pošta k odeslání. Navíc je tam taky složka "Gmail" a v ní mimo standardní složky místo Odstraněné pošty najdete Koš a přibyla složka "Spam" a "Všechny zprávy". V té jsou shromážděny zprávy ze všech složek.

Pokud chcete mít stejnou poštu i na jiném počítači, můžete si účet exportovat pomocí stejnojmenného tlačítka v dialogu Účty v Internetu" a následně jej na tom druhém počítači importujte. Tlačítko pro import najdete také v dialogu Účty v Internetu".

Uvedený postup funguje - účet jsem vytvářel tak jak jsem to vytváření popisoval.

Jestliže budete mít s nastavením IMAP přístupu problémy, rád vám s ním pomohu.

9. 3. 2008

Jabber

Je to platforma podobná ICQ, ale má zabezpečenou šifrovanou komunikaci a umožňuje víceuživatelský chat v Jabber místnostech (MUC - Multi-User Chat neboli víceuživatelský chat). Šifrovanou komunikaci začínají používat po vzoru Jabberu i další sítě - ICQ ji má tuším v klientovi ICQ Lite verze 6 - ten je ovšem pro majitele odečítačů obrazovky nepřístupný.

Program jménem Jabber (čti džaber nebo taky džebr) neexistuje, hledali byste ho marně. Jabber je postaven na komunikačním protokolu XMPP a jeho síť tvoří soustava na sobě nezávislých serverů poskytujících různé služby uživatelům této platformy. To dává dohromady síť Jabberu. Servery (program Jabberd běžící vícero platformách - viz http://www.jabber.cz/wiki/Jabberd) jsou více či méně vybavené a podle toho poskytují více či méně služeb - to všechno zdarma. Ty přídavné služby odlišují Jabber od dalších komunikačních platforem. Ty ostatní nabízejí různé hračičky jako hry a podobně, seriózní rozšíření nemají.

Decentralizace

Síť Jabber není centralizovaná, což je velká výhoda proti ICQ, MSN a dalším sítím. Když nejde jeden server, sítě se to nedotkne. Nějaký centrální "dispečink" této sítě neexistuje. Veřejně přístupné servery ale spolupracují a udržují tak registr uživatelů, díky čemuž je možné uživatele vyhledávat a taky s nimi komunikovat.

Pro síť Jabber existuje řada klientů jako PSI, Pidgin nebo Gajim. Tito klienti fungují jak v Linuxu tak ve Windows a taky na mobilech s Javou nebo Windows Mobile. Pro majitele odečítačů obrazovky těch klientů není na výběr nijak moc. Ve Windows zbývá pouze Miranda, kterou si většina z vás jistě spojuje se sítí ICQ. Ovšem když zajdete do možností programu, najdete tam taky síť Jabber. Pochopitelně tam není vyplněno uživatelské jméno ani heslo. V Linuxu je pro nás přístupný program Pidgin a částečně Gajim.

Servery, a klienti jsou šířeni jako svobodný software pod licencí GPL, což je taky důležitá věc. Nikdo se nemůže rozhodnout, že provoz sítě ukončí. Díky decentralizaci není možný ani útok na celou síť tak jak se to může stát v případě ICQ, MSN a dalších centralizovaných sítí. Síť taky nemůže zkolabovat podobně jako síť Skype.

Chatovací místnosti (MUC)

Chatovací místnosti jsou silnou stránkou Jabberu. Je to podobné jako diskusní kanály na IRC. Jsou však jinou věcí než skupinový chat na ICQ nebo Skype - tam musejí spolu komunikovat lidé, kteří mají jeden druhého v seznamu kontaktů, případně ty účastníky skupinového chatu má v kontaktech minimálně jedna osoba. Účastníci v MUC se vzájemně neznají a většinou jeden druhého nemá v kontaktech. Aspoň u mě je to pravda, v kontaktech mám tak jedno procento lidí, které znám z jabber místností neboli MUC. Podrobně neznám jak to chodí v IRC, ale například v MuC spolu mohou soukromě komunikovat dva účastníci stejné místnosti, případně si vymění své kontaktní informace a vzájemně se přidají do kontaktů.

Práce s jinými protokoly

Když používáte Jabber klienta, můžete zároveň používat i jiné protokoly. Jabber s nimi komunikuje pomocí takzvaných transportů. Já takto mám řešeno ICQ, než používání této sítě zcela zruším, protože kontaktů mám na ICQ minimum. Přes transport bych mohl využít taky MSN, AIM a další protokoly pokud bych o ně měl zájem.

Registrace

Při registraci po vás nikdo nechce jméno ani příjmení ani jiné údaje. Síť je anonymní a je pouze na vás, jaké údaje o sobě chcete zveřejnit. Výhodou Jabberu je možnost více účtů - můžete se zaregistrovat na více serverech. Pak jste vždy k dispozici, i když náhodou vypadne server, který používáte jako hlavní. Já takto využívám jako hlavní účet na serveru jabber.cz a jako vedlejší účet na Google Mailu.

Jak si založíte nový účet? Je to celkem snadná záležitost. Přímo v Mirandě jděte do jejích možností a v sítích najděte Jabber. Tam vyplňte uživatelské jméno a heslo. V poli Server místo jabber.org zadejte některý z českých serverů (jabber.cz, netlab.cz, linjab.cz a další servery - více jich najdete na stránce http://www.jabber.cz/wiki/Kategorie:%C4%8Cesk%C3%A9_Jabber_servery). V uživatelském jméně nesmějí být znaky s diakritikou - tedy s háčky a čárkami. Pak odbavte tlačítko Zřídit nový účet. Pokud je uživatelské jméno volné, oznámí vám Miranda úspěšné zřízení účtu, v opačném případě ohlásí konflikt. V tom případě si musíte vymyslet nové jméno pro Jabber a zkusit registraci znovu.

Jabber ID

Jabber účtu se taky říká JID - to je zkratka od Jabber ID. Toto JID se zapisuje podobně jako e-mailová adresa ve tvaru uživatel zavináč jabber_server. Moje JID je standapl@jabber.cz, což znamená že mám uživatelské jméno standapl a jsem registrován na serveru jabber.cz.

Jako JID můžete využít taky účet na Google Mailu. Ten koneckonců můžete využít taky pro Google Talk, tyto služby jsou vzájemně provázány. Jen pro jeho nastavení v Mirandě musíte mít nainstalovány knihovny OpenSSL a musíte v nastavení účtu jako uživatelské jméno zadat celou adresu - v mém případě tedy standapl@gmail.com. Pak musíte zaškrtnout šifrování pomocí SSL, port nastavíte na 5223 místo standardního 5222. Jako server kam se přihlašujete musíte uvést talk.google.com a pole Adresářová služba musí zůstat nevyplněno, protože Google není standardní součástí sítě Jabber.

Místnost pro zrakově postižené

Existuje minimálně jedna jabber místnost určená nám zrakově postiženým - fanda@conf.netlab.cz - ale není moc využívaná. Byl bych raději kdyby se tam více diskutovalo. Debatuje se tam o všem možném kolem počítačů.

Servery s MUC

Znám pouze dva veřejné servery, na kterých jsou MUC - conf.netlab.cz a chat.linjab.net. V řadě místností někdo naprogramoval bota - program, který poskytuje různé informace účastníkům diskuse jako třeba kdo napsal nejvíc příspěvků, někde jsou taky informace o televizním programu, o počasí, o jízdních řádech a mnohem víc. To je ale pověstná třešnička na dortu. Jabber místnost si můžete přidat do kontaktů v Mirandě. To je snad jediný klient, který tohle umí. Pak stačí vyvolat na jméně místnosti kontextovou nabídku a v ní odentrovat příkaz Přijít a rázem jste v jabber místnosti. Chatovací místnost si například na serveru conf.netlab.cz může zřídit kdokoli kdo používá Jabber. Na některých serverech musíte o založení místnosti požádat správce.

Závěr

Tolik ve stručnosti o Jabberu. Zajímá vás více? Pak se podívejte na stránky http://www.jabber.cz - tam najdete malou wikipedii českého Jabberu. Na stránce http://www.jabber.org jsou informace v angličtině.