22. 6. 2012

Nefunkční WebVisum (aktualizováno)

Firma provozující populární službu WebVisum nejspíš zapomněla prodloužit platnost domény webvisum.com. Jako důsledek se projevuje nemožnost přihlášení k této službě. Existuje však řešení - aspoň dočasné, než bude plně funkční webový server této služby.

WebVisum je služba pro nevidomé a těžce zrakově postižené. Umí rozpoznávat kódy CAPTCHA na webových stránkách. K tomu slouží stejnojmenný doplněk pro prohlížeč Mozilla Firefox.

Následuje stručný popis postupu, jak WebVisum aspoň částečně zprovoznit. Je vyžadován zásah do systémového souboru, který by měli provést jen zkušení uživatelé. Ti už zpravidla vědí, co dělají. Uživatelé, kteří mají málo zkušeností se zásahy do systému, by se do úpravy pouštět neměli - může jim pomoci technik z počítačové firmy nebo zkušenější kamarád.

Řešení pro Windows.

  1. Otevřete v Poznámkovém bloku soubor c:\windows\system32\drivers\etc\hosts.
  2. Jako poslední záznam přidejte tento řádek:
    204.14.19.231 api.webvisum.com
  3. Odentrujte - na konci souboru je potřebný prázdný řádek.
  4. Soubor uložte a ukončete Poznámkový blok.
  5. Pokud jste měli spuštěný Firefox, ukončete ho a znovu spusťte.

Řešení pro Linux.

  1. Napište v terminálu "sudo nano /etc/hosts"
  2. Přidejte výše zmíněný řádek a odentrujte.
  3. Uložte soubor zkratkou Ctrl + 0 a odentrujte.
  4. Editor ukončete stiskem Ctrl + X.
  5. Ukončete a znovu spusťte Firefox, pokud jste jej měli spuštěný.

Pokud nebude výše popsané fungovat, zkontrolujte si obsah souborů, které jste editovali. Případně restartujte Windows.

Zápisem do souboru "hosts" si zpřístupníte službu WebVisum ve Firefoxu. Vám bude fungovat, ale nebudete moci pozvat nové uživatele a nejsou možné nové registrace.

Nevím, jak dlouho bude současný stav trvat. Snad to nedopatření bude napraveno co nejdříve. Aspoň doufám, že se jedná o nedopatření.

Aktualizováno: WebVisum opět v provozu.

Nefunkčnost služby WebVisum od dvacátého června vzbudila po celém světě velkou pozornost mezi zrakově postiženými uživateli. Na webu této služby bylo hlášení, že web čeká na obnovení nebo odstranění. Jak jsem psal před několika hodinami, výpadek postihl jen webový server, ale vlastní služba běžela dál, i když se k ní muselo přistupovat přes její IP adresu.

Naštěstí se zdá, že se vše v dobré obrátilo. Dnes po čtrnácté hodině začal web na adrese http://webvisum.com opět fungovat a lidé, kteří měli problém s měly by přestat i problémy s přihlášením. Mělo by být opět možné rozesílání pozvánek a registrace nových uživatelů by měla být také funkční.

V předchozím článku jsem popisoval, jak lze nefunkčnost domény webvisum.com obejít přes záznam v souboru "hosts". Tento záznam již není nutný a můžete jej odstranit. Pokud ale chcete, můžete jej v souboru "hosts" ponechat, je i nadále funkční.