15. 5. 2014

Příklad špatného návrhu stránek

Poslední dobou Seznam zjednodušuje vzhled svých webů. Všechny weby Seznamu postupně procházejí proměnou a ne vždy je změna k lepšímu. Jenže to zjednodušení leckdy přehání a mnohdy jde na úkor samotných čtenářů. Příkladem může být web Super CZ, ale taky Sport CZ.

Vzhled výše zmíněných webů je prakticky stejný. Vlevo ilustrační obrázek, uprostřed úzká nudle s textem a vpravo reklamy. Ta nudle s textem je opravdu úzká. Pokud slabozraký člověk použije větší velikost písma, moc prostoru pro text nezůstane. Teoreticky se může stát, že reklamy zaberou více místa, než samotný text článku.

Super CZ - titulní strana

Jedním z příkladů může být titulní stránka Super CZ.

Příklad z jednoho článku na webu Super CZ

V náhledu na článek na webu Super CZ je krásně vidět, kolik místa zbývá na samotný text.

Sport CZ má stejný vzhled jako bulvární super CZ

Sport CZ má identický vzhled jako bulvární Super CZ, stejně vypadají taky články. tím myslím opravdu jejich vzhled, nehodnotím obsah.

Nastavení e-mailu na Seznamu

Taky na freemailu od Seznamu je vzhled nějak "inovovaný". Pomíjím zjednodušený vzhled, který si uživatel může zapnout. Taky nastavení freemailu prošlo proměnou. Jedním z důsledků je obrázek, který vidíte. Když si uživatel nastaví větší velikost písma, rámeček s nastavením se vyprázdní. K volbám se lze naštěstí dostat tabulátorem. V diskusi kolem nového freemailu tento problém byl nastíněn, ale nikdo ho neřeší. Asi nikoho na Seznamu nepálí stejně jako špatný návrh stránek Super CZ a Sport CZ. Hlavní je zřejmě reklama.

Weby Seznamu běžně nenavštěvuji, protože se mi jejich obsah nelíbí. Jakž takž se ještě drží Novinky CZ, ale i tento zpravodajský web jistě časem projde zjednodušující proměnou, kterou si pochvalují snad jen zaměstnanci Seznamu. Tento portál jde bohužel vstříc nejspodnějším masám. Tomu odpovídá taky nově nasazovaný jednoduchý vzhled webů, které Seznamu patří.

Co se přístupnosti webů Seznamu pro nevidomé týče, tady nelze nic vytknout. Orientace na stránkách je výborná, stránky jsou dobře strukturovány. Ale zapomíná se na lidi, kteří mají horší zrak a nepoužívají žádný speciální software.