11. 5. 2016

Rozestup ikon ve Windows 10

Nedávno mi zablbnul systém Windows 10 a důsledkem byl podivný rozestup ikon na ploše. Ikon tam moc nemám, přesto zabraly většinu plochy. Prostě byly daleko od sebe. Ve Windows 10 se normálně rozestup ikon nastavit nedá - prostě chybí příslušný dialog. Dá se to ale dokázat s pomocí registru. Jak jinak, že? Ve Windows je v registru uloženo vše. (úsměv.) V následujících řádcích popíši, jak na to.
Varování: V registru systému by hodnoty měli měnit jen zkušení uživatelé. V něm se toho dá hodně pokazit.

  1. Stiskněte klávesovou zkratku Win + R. Tím vyvoláte dialog „Spustit“.
  2. Do otevřeného dialogu „Spustit“ napište příkaz „regedit“ a odentrujte. Pokud máte zapnuté řízení uživatelských účtů neboli UAC, potvrďte následný dotaz stiskem tlačítka „Ano“.
  3. V Editoru registru přejděte do následujícího umístění:
    HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop\WindowMetrics
  4. Na klíči WindowMetrics vyvolejte kontextovou nabídku. V ní odentrujte příkaz „Exportovat“. Momentální stav si tak uložte pro případ, kdyby se něco nepovedlo. Dvojklikem na exportovaný soubor s příponou „reg“ můžete vrátit provedené změny do původního stavu.
  5. Rozestup ikon upravte změnou hodnoty těchto položek:
    • IconSpacing - kolik textu je vidět pod ikonou, aniž by se muselo na ikonu kliknout pro zobrazení celého textu.
    • IconVerticalSpacing - volné místo pod ikonou a nad ní.
      Výchozí hodnota u obou položek je -1128, minimální hodnota je -480, maximální -2730. Asi budete muset trošku experimentovat, abyste našli pro vás ideální hodnoty.
  6. Po změně hodnot u obou položek ukončete Editor registru a odhlaste se ze svého uživatelského účtu. Po novém přihlášení uvidíte výsledek nového nastavení.
  7. Takto postupujte dál, dokud nedosáhnete požadovaných rozestupů.

Jak vidíte, není těžké nastavení změnit. Je ovšem velmi snadné nešťastným zásahem změnit jinou hodnotu a pak se občas věci dávají zpět velice těžko. Proto ještě jednou zdůrazňuji, že registr systému by měli upravovat jenom zkušení uživatelé. Proto je taky důležité vytvoření zálohy upravovaného klíče, než něco začnete měnit. Bez zálohy se hodnoty vrací zpět daleko hůř.