4. 12. 2009

Sociální sítě - Facebook, Twitter a Identi.ca

V poslední době nabývají popularity takzvané socíální sítě - z nich je snad nejvíc vidět Facebook a taky Twitter. Obě služby jsem si vyzkoušel a v následujících řádcích se podělím o své dojmy z nich.

Facebook.

Na Facebooku je možné spustit spoustu kvízů a jejich výsledky pak sdílet s přáteli nebo je nechat zobrazit všem lidem - záleží na nastavení. Je taky možné s přáteli jen tak si povídat, sdílet fotografie, odkazy....

Komunikovat můžete prakticky s kýmkoli. Musíte si jen najít lidi, kteří na Facebooku jsou. Vyhledanou osobu zařadíte mezi přátele a vaše žádost o zařazení musí druhá strana potvrdit. K tomu může dobře posloužit vyhledávání uživatelů například z vašeho adresáře na Google mailu, z kontaktů Microsoft Outlooku nebo ze souboru exportovaných kontaktů z nejrůznějších poštovních programů. Jak exportovat kontakty poradí podrobná nápověda přímo na stránce hledání kontaktů.

Jakmile máte kontakt přidaný mezi přátele, uvidíte na své stránce na Facebooku jeho myšlenky, které tomuto serveru svěřil, kvízy které si udělal, sdílené fotografie a jaké aplikace na Facebooku používá. Ke všemu můžete přidávat své komentáře a vidíte i komentáře dalších přátel dané osoby.

Facebook je ovladatelný s pomocí odečítačů WinMonitor, NVDA a Orca bez problémů.

Twitter

Twitter je určený k rychlé výměně názorů a myšlenek. O tom svědčí taky omezení délky zpráv na 140 znaků. Můžete tu také posílat soukromé zprávy.

Na Twitteru taky můžete komunikovat prakticky s kymkoli. Stačí, když ho takzvaně následujete (follow). Hned po stisku tohoto odkazu uvidíte na své stránce myšlenky (takzvané tweety), které zapsal vámi sledovaný kontakt. Můžete na ně taky odpovídat. Vámi sledovaný kontakt nemá na své stránce vaše tweety, dokud vás neoznačí za sledované.

Na stránce každého sledovaného kontaktu vidíte také další lidi, kteří tuto osobu sledují a můžete se podívat na jejich stránky s tweety a případně je označit za sledované. Pak se i tweety takto označených lidí objeví na vaší stránce a nemusíte je vyhledávat.

Twitter má pro odečítače obrazovky svá úskalí, proto vznikl projekt Accessible Twitter, který najdete na adrese http://www.accessibletwitter.com. Bohužel Twitter je pouze v angličtině, což má své nevýhody pro lidi, kteří anglicky neumějí. Někomu tedy může přijít vhod svobodná obdoba Twitteru, o které píši v řádcích níže.

Identi.ca

Identi.ca se pro odečítače obrazovky tváří trošku líp než Twitter. Po jednoduché registraci se můžete přihlásit k chatování. Stránka se sama neobnovuje, což je stejné jako u Twitteru nebo Facebooku a je to výhodné. Také tady stejně jako na Twitteru můžete chatovat s každým, koho sledujete. Vyhledávání kontaktů je podobné jako u Twitteru. Stejně jako tam platí, že na své stránce vidíte příspěvky lidí, které sledujete, ale už ne příspěvky lidí, kteří sledují osobu vámi sledovanou. Může tak dojít k tomu, že si jakoby sledovaná osoba povídá sama se sebou. Celkově je Identi.ca s odečítači obrazovky ovladatelnější než Twitter a hlavně většina textů je v češtině. Ale na těch pár anglických výrazů sedá zvyknout a naučit se je, není to nic složitého.

Hledání kontaktů

Kontakty se na Twitteru i na serveru Identi.ca přidávají podobně. Můžete je vyhledat pomocí stránky „Hledat“. Můžete hledat jméno a příjmení nebo uživatelské jméno. Na Twitteru navíc můžete vyhledávat v adresáři svého freemailového účtu. Na Facebooku můžete využít taky data, exportovaná do LDIF nebo CSV souborů. Nalezené osoby vám všechny tři servery zobrazí a z nich si můžete vybrat ty, které chcete přidat mezi přátele (v případě Facebooku) nebo sledovat (Twitter, Identi.ca). Na Facebooku vám musí zařazení do přátel druhá strana povolit, u Twitteru a serveru Identi.ca povolení nepotřebujete.

Propojení služeb

Služby Identi.ca a Twitteru lze propojit. V nastavení na serveru Identi.ca jen zadáte své uživatelské jméno na Twitteru a také heslo. Od chvíle, kdy nastavení potvrdíte, budou vaše příspěvky posílány taky na Twitter. Můžete si nastavit, jaké příspěvky budou odesílány - já například mám nastaveno posílání pouze příspěvků, odpovědi jiným uživatelům systému Identi.ca se na můj Twitter účet neposílají. Obráceně to bohužel nefunguje.

Můžete taky propojit systém Identi.ca a Facebook. V nastavení systému Identi.ca zadáte v sekci „Připojit“ své přihlašovací údaje na Facebook a je hotovo.

Podobně je možné propojit Twitter a Facebook - na Facebooku je aplikace Twitter, kterou si můžete spustit odbavením tlačítka „Přejít k aplikaci“. Pak nastavte aplikaci. Nakonec po vás bude chtít přihlašovací údaje a po jejich zadání se vaše tweety budou zobrazovat. Dokonce se můžete ze stránek Facebooku podívat na svou stránku Twitteru. Můžete si taky přidat aplikaci „Selective Twitter status“ - pak na Facebook půjdou jen ty příspěvky, na jejichž konci napíšete řetězec „#fb“.

Jabber a Identi.ca

Na Jabberu si do kontaktů přidejte kontakt update@identi.ca. Po proběhnutí autorizace se vám začnou novinky ze systému Identi.ca objevovat v Jabber klientovi jako zprávy.

Psát na server Identi.ca můžete prostě tak, že napíšete zprávu kontaktu update@identi.ca a ta se objeví jako váš příspěvek na serveru Identi.ca. Tento způsob komunikace je mi nejpříjemnější, příspěvky mohu číst v jakémkoli jabberovském klientovi ve Windows i v Linuxu nebo na mobilu a taky z nich odesílat nové zprávy.