9. 3. 2008

Jabber

Je to platforma podobná ICQ, ale má zabezpečenou šifrovanou komunikaci a umožňuje víceuživatelský chat v Jabber místnostech (MUC - Multi-User Chat neboli víceuživatelský chat). Šifrovanou komunikaci začínají používat po vzoru Jabberu i další sítě - ICQ ji má tuším v klientovi ICQ Lite verze 6 - ten je ovšem pro majitele odečítačů obrazovky nepřístupný.

Program jménem Jabber (čti džaber nebo taky džebr) neexistuje, hledali byste ho marně. Jabber je postaven na komunikačním protokolu XMPP a jeho síť tvoří soustava na sobě nezávislých serverů poskytujících různé služby uživatelům této platformy. To dává dohromady síť Jabberu. Servery (program Jabberd běžící vícero platformách - viz http://www.jabber.cz/wiki/Jabberd) jsou více či méně vybavené a podle toho poskytují více či méně služeb - to všechno zdarma. Ty přídavné služby odlišují Jabber od dalších komunikačních platforem. Ty ostatní nabízejí různé hračičky jako hry a podobně, seriózní rozšíření nemají.

Decentralizace

Síť Jabber není centralizovaná, což je velká výhoda proti ICQ, MSN a dalším sítím. Když nejde jeden server, sítě se to nedotkne. Nějaký centrální "dispečink" této sítě neexistuje. Veřejně přístupné servery ale spolupracují a udržují tak registr uživatelů, díky čemuž je možné uživatele vyhledávat a taky s nimi komunikovat.

Pro síť Jabber existuje řada klientů jako PSI, Pidgin nebo Gajim. Tito klienti fungují jak v Linuxu tak ve Windows a taky na mobilech s Javou nebo Windows Mobile. Pro majitele odečítačů obrazovky těch klientů není na výběr nijak moc. Ve Windows zbývá pouze Miranda, kterou si většina z vás jistě spojuje se sítí ICQ. Ovšem když zajdete do možností programu, najdete tam taky síť Jabber. Pochopitelně tam není vyplněno uživatelské jméno ani heslo. V Linuxu je pro nás přístupný program Pidgin a částečně Gajim.

Servery, a klienti jsou šířeni jako svobodný software pod licencí GPL, což je taky důležitá věc. Nikdo se nemůže rozhodnout, že provoz sítě ukončí. Díky decentralizaci není možný ani útok na celou síť tak jak se to může stát v případě ICQ, MSN a dalších centralizovaných sítí. Síť taky nemůže zkolabovat podobně jako síť Skype.

Chatovací místnosti (MUC)

Chatovací místnosti jsou silnou stránkou Jabberu. Je to podobné jako diskusní kanály na IRC. Jsou však jinou věcí než skupinový chat na ICQ nebo Skype - tam musejí spolu komunikovat lidé, kteří mají jeden druhého v seznamu kontaktů, případně ty účastníky skupinového chatu má v kontaktech minimálně jedna osoba. Účastníci v MUC se vzájemně neznají a většinou jeden druhého nemá v kontaktech. Aspoň u mě je to pravda, v kontaktech mám tak jedno procento lidí, které znám z jabber místností neboli MUC. Podrobně neznám jak to chodí v IRC, ale například v MuC spolu mohou soukromě komunikovat dva účastníci stejné místnosti, případně si vymění své kontaktní informace a vzájemně se přidají do kontaktů.

Práce s jinými protokoly

Když používáte Jabber klienta, můžete zároveň používat i jiné protokoly. Jabber s nimi komunikuje pomocí takzvaných transportů. Já takto mám řešeno ICQ, než používání této sítě zcela zruším, protože kontaktů mám na ICQ minimum. Přes transport bych mohl využít taky MSN, AIM a další protokoly pokud bych o ně měl zájem.

Registrace

Při registraci po vás nikdo nechce jméno ani příjmení ani jiné údaje. Síť je anonymní a je pouze na vás, jaké údaje o sobě chcete zveřejnit. Výhodou Jabberu je možnost více účtů - můžete se zaregistrovat na více serverech. Pak jste vždy k dispozici, i když náhodou vypadne server, který používáte jako hlavní. Já takto využívám jako hlavní účet na serveru jabber.cz a jako vedlejší účet na Google Mailu.

Jak si založíte nový účet? Je to celkem snadná záležitost. Přímo v Mirandě jděte do jejích možností a v sítích najděte Jabber. Tam vyplňte uživatelské jméno a heslo. V poli Server místo jabber.org zadejte některý z českých serverů (jabber.cz, netlab.cz, linjab.cz a další servery - více jich najdete na stránce http://www.jabber.cz/wiki/Kategorie:%C4%8Cesk%C3%A9_Jabber_servery). V uživatelském jméně nesmějí být znaky s diakritikou - tedy s háčky a čárkami. Pak odbavte tlačítko Zřídit nový účet. Pokud je uživatelské jméno volné, oznámí vám Miranda úspěšné zřízení účtu, v opačném případě ohlásí konflikt. V tom případě si musíte vymyslet nové jméno pro Jabber a zkusit registraci znovu.

Jabber ID

Jabber účtu se taky říká JID - to je zkratka od Jabber ID. Toto JID se zapisuje podobně jako e-mailová adresa ve tvaru uživatel zavináč jabber_server. Moje JID je standapl@jabber.cz, což znamená že mám uživatelské jméno standapl a jsem registrován na serveru jabber.cz.

Jako JID můžete využít taky účet na Google Mailu. Ten koneckonců můžete využít taky pro Google Talk, tyto služby jsou vzájemně provázány. Jen pro jeho nastavení v Mirandě musíte mít nainstalovány knihovny OpenSSL a musíte v nastavení účtu jako uživatelské jméno zadat celou adresu - v mém případě tedy standapl@gmail.com. Pak musíte zaškrtnout šifrování pomocí SSL, port nastavíte na 5223 místo standardního 5222. Jako server kam se přihlašujete musíte uvést talk.google.com a pole Adresářová služba musí zůstat nevyplněno, protože Google není standardní součástí sítě Jabber.

Místnost pro zrakově postižené

Existuje minimálně jedna jabber místnost určená nám zrakově postiženým - fanda@conf.netlab.cz - ale není moc využívaná. Byl bych raději kdyby se tam více diskutovalo. Debatuje se tam o všem možném kolem počítačů.

Servery s MUC

Znám pouze dva veřejné servery, na kterých jsou MUC - conf.netlab.cz a chat.linjab.net. V řadě místností někdo naprogramoval bota - program, který poskytuje různé informace účastníkům diskuse jako třeba kdo napsal nejvíc příspěvků, někde jsou taky informace o televizním programu, o počasí, o jízdních řádech a mnohem víc. To je ale pověstná třešnička na dortu. Jabber místnost si můžete přidat do kontaktů v Mirandě. To je snad jediný klient, který tohle umí. Pak stačí vyvolat na jméně místnosti kontextovou nabídku a v ní odentrovat příkaz Přijít a rázem jste v jabber místnosti. Chatovací místnost si například na serveru conf.netlab.cz může zřídit kdokoli kdo používá Jabber. Na některých serverech musíte o založení místnosti požádat správce.

Závěr

Tolik ve stručnosti o Jabberu. Zajímá vás více? Pak se podívejte na stránky http://www.jabber.cz - tam najdete malou wikipedii českého Jabberu. Na stránce http://www.jabber.org jsou informace v angličtině.