27. 8. 2008

Nejen o konferenci oko-l na Braillnetu

K napsání tohoto příspěvku mne přiměly reakce v konferenci oko-l na Braillnetu - konkrétně ve vlákně "Aktualizace na novou verzi Winmonitoru". Někteří členové této konference zřejmě nevědí, proč vůbec byla založena.

Důvodem vzniku konference oko-l byla lepší možnost komunikace mezi uživateli a firmou Elvos, která donedávna dodávala balík aplikací OKO, jehož součástí je i WinMonitor. Na konferenci Fanda to není možné. Takto ostatně vznikly i další odborné konference na Braillnetu.

Na většině konferencí si uživatelé navzájem radí jak zvládat tu nebo onu situaci, zaměstnanci firem do diskusí moc nevstupují. Na konferenci oko-l je situace jiná. Také tady si navzájem radíme jako v jiných konferencích. Mezi námi jsou pracovníci ACE Designu, kteří pozorně sledují naše názory a přání a taky na ně poměrně rychle reagují. Většina z nich je v anonymitě, nejvíc je vidět Libor Doušek.

V dalších odborných konferencích na Braillnetu mohou sice uživatelé vznášet připomínky a firmy jako Galop, Spektra a další je předávají dál - ovšem výsledky jsou horší. Přece jen tyto firmy jsou jen malými obchodními partnery a k jejich přáním a připomínkám nemusí být přihlíženo. Tím nesnižuji snahu těchto firem, ale situace je prostě taková. Obyčejný uživatel se proto nemůže zapojit do vývoje tak jako tady. K vývojářům se normálně nedostane a ještě si musí poradit s angličtinou, což je velká bariéra. Na konferenci oko-l můžeme sami ovlivnit budoucí směr vývoje, což je velká výhoda a pracovníkům ACE Designu za to patří velký dík. Tato možnost dělá konferenci oko-l v rámci Braillnetu výjimečnou.

Když jsem loni žádal o příspěvek na nový počítač, zvažoval jsem jestli v něm bude WinMonitor, Jaws nebo „pouze“ NVDA. Posledně jmenovaný má do WinMonitoru daleko, ten vypadl hned. Kvalita Jawsu a WinMonitoru je při běžné práci s počítačem srovnatelná - proto začala rozhodovat další kritéria. Vyhrál WinMonitor právě díky výborné podpoře a taky díky všem, kteří vytvořili kolem WinMonitoru a dalších aplikací balíku OKO výbornou partu. Velkou roli hrála i konference oko-l na Braillnetu.

Sečteno a podtrženo: konference oko-l tu není jen na testování a vývoj WinMonitoru - je to daleko víc než pouhá poradna, kde si uživatelé radí jak vyřešit různé problémy.