8. 2. 2009

Skype 4.0

Nedávno vyšel program Skype v nové verzi - byla to verze 4.0. Má přepracované uživatelské rozhraní, vše je v jednom okně. Naštěstí se dá vše nastavit tak, aby bylo vše při starém a mluvily s ním odečítače obrazovky.

Sice nejsem velkým příznivcem telefonování vůbec a Skype obzvlášť, ale když jsem slyšel, že s nová verze má problémy s přístupností, žekl jsem si, že ji vyzkouším.

Aktualizace Skype

Na výběr jsou dvě možnosti aktualizace:
  • Odentrovat v nabídce Nápověda příkaz "„Vyhledat aktualizace“
  • Stáhnout z hlavní stránky http://www.skype.com instalační soubor, který má něco málo přes dva megabajty a ručně nainstalovat novou verzi Skype.
Zvolil jsem tedy možnost aktualizace přímo ve Skype. O nic jsem se tak nemusel starat, stažení nové verze a instalace aktualizace proběhla zcela automaticky.
Nejprve se spustilo stahování vlastní aktualizace - to zřejmě byl onen dvoumegabajtový soubor, protože stažení bylo rychlé. Poté se spustila vlastní instalace. Nejprve se zřejmě stáhly potřebné komponenty, protože disk byl potichu. Na monitoru se střídaly nějaké texty, zřejmě reklamní slogany Skype. Po chvíli začal disk intenzivně pracovat - to nejspíš probíhala instalace. To se Skype automaticky ukončil. Jakmile disk přestal pracovat, spustila se nová verze Skype, která tolika lidem nadělala starosti s přístupností.

Po aktualizaci

Po stisknutí tlačítka "Dokončit" se objevila Skype uvítací obrazovka. Na ní jsou tlačítka "Co je nového u Skype", "Najít další přátele", "Zkontrolujte vaše nastavení zvuku" a "Zavřít tuto uvítací obrazovku a začít používat Skype". Kromě těchto tlačítek je tu zaškrtávací políčko "Zobrazovat uvítací obrazovku při startu" a pochopitelně je zaškrtnuto. Pokud nechcete, aby se tato obrazovka objevovala při startu Skype, zrušte zaškrtnutí tohoto políčka. Já jsem to udělal a Uvítací obrazovku jsem zavřel.
Dostal jsem se do nového Skype. Jako první jsem zkusil pohnout šipkami nahoru a dolů. Kurzor byl naštěstí v seznamu kontaktů a WinMonitor kontakty četl. Zkusil jsem tedy aplikační nabídku. WinMonitor po stisku Altu mlčel, při pohybu šipkami vlevo a vpravo taky. To mě vylekalo. Pak jsem zkusil v nabídce stisknout šipku dolů - a WinMonitor začal položky nabídky číst. Sice místy špatně, ale četl. To jsem si řekl, že to snad nebude tak zlé, jak jsem se dočetl v konferenci Fanda.
Začal jsem tedy zkoumat nabídku po nabídce. V nabídce „Zobrazit“ jsem narazil na příkaz „Úsporné zobrazení“. Když jsem ho odentroval, změnilo se okno programu skoro do podoby, kterou jsem znal z dřívějška. Ale ještě jsem vrátil zobrazení do výchozího stavu.
V nabídce Nástroje jsem našel podnabídku „Usnadnění přístupu“ a v ní příkazy „Rozšířená klávesnicová navigace“ a „Zjednodušená grafika“. Odentroval jsem tedy ten druhý v domění, že se tím zlepší čitelnost nabídky. Výsledek mě moc nepotěšil - zlepšení se nekonalo. To už jsem byl dost znepokojen. Ale zkoumal jsem program dál.
V nabídce „Nástroje“ je i příkaz „Nastavení„, takže jsem se do něj podíval. WinMonitor mi tam četl stejně jako v předchozích verzích Skype. Hned na kartě „Obecné nastavení“ jsem narazil na přepínač, u kterého mi WinMonitor nepřečetl popisek, ale jen jeho polohy. Ty byly „Skype“ a &bdquoVýchozí styl“. Zkusil jsem přepínač přepnout do druhé polohy a stiskl tlačítko „Uložit“. Vzhled Skype se změnil a rázem začal WinMonitor číst i první řádek nabídky. Všechny příkazy v nabídkách rázem četl bez problémů.
Teď jsem vzhled Skype změnil na úsporné zobrazení - přece jen jsem si na tento styl už zvykl a přepínání více oken mi nevadí. Vyzkoušel jsem si práci v kontaktech i v chatu - vše bylo v pořádku, takže jsem to nastavení tak nechal.
Chat je čten taky dobře s jedinou výjimkou: když je v okně s chatem jen jedna zpráva, WinMonitor mi ji nepřečte. Jakmile je jich tam víc, WinMonitor čte všechny. První zprávu jsem ovšem musel číst Zvukovou myší. Ale to se jistě dá spravit.
Práci v novém Skype jsem zkoušel taky s pomocí NVDA. Je na tom stejně jako WinMonitor - s výjimkou první zprávy v chatu. Tu bez problémů přečetl.

Pohyb po programu

Pokud chcete někomu napsat zprávu nebo si jen prohlédnout dnes či včera napsané zprávy a ještě není otevřený chat, musíte na kontaktu ve výchozím zobrazení odentrovat nebo stisknout mezerník. Kurzor se přesune na editační pole, do kterého hned můžete začít psát. Z něj se do seznamu zpráv v chatu dostanete čtyřmi stisky tabulátoru. Ty čtyři tabulátory musíte stisknout i při Úsporném zobrazení. V Úsporném zobrazení se po odentrování kontaktu zobrazí okno chatu odděleně od hlavního okna Skype tak, jak tomu bylo dřív. Těch pohybů tabulátorem je teď víc, ale moc to naštěstí nezdržuje.

Závěr

Nevidomí uživatelé se této verze Skype nemusejí bát. S odečítači obrazovky se dá ovládat stejně jako verze předchozí. Jen si člověk musí dát námahu s přenastavením pár věcí. Výsledek za tu námahu rozhodně stojí.